Bram Cuyt, Muriël Vanoverschelde en Judith Verhaert
Cel digitale innovatie en onderwijsvernieuwing:
"De cel digitale innovatie en onderwijsvernieuwing werkt volledig van thuis uit. We starten de dag met een kort overleg met elkaar via telefoon, chat of video. Nadien nemen we contact op met een van onze schooldirecteurs om te polsen hoe alles verloopt en waar we het beste bij kunnen ondersteunen. 
Tussendoor volgen we zelf ook interessante webinars over Teams, IXZO! of nemen we deel aan een Team-overleg om te ondersteunen bij het gebruik en om iedereen wegwijs te maken. 
We schreven een leidraad  over digitaal leren faciliteren, we communiceren via een Toolbox vak op Smartschool en bieden informatie via de Facebook groep LNI
Daarnaast houden we ook contact met het Huis van het GO! via Teams en de nodige whatsapp groepen, en delen we heel wat informatie. 
Indien er problemen zijn op Smartschool of Office365 functioneren we nog steeds als helpdesk zoals voordien. 
Vele collega’s zijn, ondanks de ernstige situatie, enthousiast om digitaal samen te werken en zeer dankbaar voor onze ondersteuning. 
Het is fijn werken. Zeker wanneer iedereen wat begrip voor elkaar toont (bijvoorbeeld wanneer de kinderen thuis even voorrang moeten krijgen). 
De gedrevenheid en de succesverhalen van leerkrachten die in contact blijven met leerlingen motiveren ons telkens opnieuw. "
Oproep: spring slim om met digitale tools!
Jan Schuer, oprichter van Smartschool, schreef een opmerkelijke brief naar alle directeurs en Smartschoolbeheerders. Hij is blij met deze digitale evolutie, maar vraagt om voorzichtig met alle digitale tools om te gaan: 
"Ik wil jullie vragen om slim om te springen met Smartschool. Tim Surma deed eerder al een gelijkaardige oproep: pas je didactiek aan en overlaad leerlingen niet met massa's taken. Hou zeker rekening met de ongelijke thuissituatie van je leerlingen. Afstandsonderwijs kan de sociale ongelijkheid versterken. Dit moeten we met z'n allen bewaken. Maak dus goede afspraken met je team nu de klassieke lesuren wegvallen. Via Klasse en KlasCement zijn massa's best practices te vinden."
Bij de cel Onderwijsvernieuwing en Digitale Innovatie begrijpen ze deze bezorgdheid: 
Bram Cuyt:
"Sommige leerlingen worden nu gebombardeerd met oefeningen en werken nu al meer voor school dan andersZeer belangrijk dat leerkrachten dus afstemmen met elkaar.
Enkele tips:
- Hanteer een duidelijke planning
- Werk gefaseerd
- Stem af onder collega’s, zodat er een overzicht is van de totale taakbelasting van lerenden

- Hanteer een heldere en vaste communicatiestijl
- Zorg dat lerenden zelfstandig met jouw instructie aan de slag kunnen. 

Trots!
Vele collega's kregen vorige week een snelcursus digitale tools en iedereen ondervond ook al nadelen van het thuiswerken. 

We zullen zeker bijsturen wat niet goed loopt. Het belangrijkste is dat iedereen ook nu zijn best doet om de lerenden alle leerkansen te bieden. Tot 40 keer meer gebruik Smartschool, 12 miljoen extra gebruikers op Teams in een week, ... Daar mogen we trots op zijn!
Zo lang ouders en lerenden maar geen druk voelen en verzuipen in de vele instructiefilmpjes voor school, voetbal, ballet, challenge, muziek, .... Dat moeten we bewaken."
Back to Top